vineri, 24 august 2012

Pacientul român. Spitalul din Padova este anchetat fiindcă un chirurg a refuzat să-i transplanteze o inimă de italian

Inca un caz care ma face sa imi doresc tot mai mult sa plec din aceasta tara unde pana si medicii ce trebuie sa respecte un cod mai presus de o meserie nu o fac, si reactioneaza in un mod cu totul ingrozitor.

Mai jos, e articolul preluat de pe www.jurnalul.ro :

                                   Foto: Dragos Stoica / Intact Images 

"Marinarul român G.N., în vârstă de 53 de ani, a fost la un pas de moarte, din cauza unui chirurg italian, care a refuzat să îl opereze, invocând naţionalitatea acestuia, informează ilgazzettino.it.
Românul a suferit un atac de cord şi singura lui şansă de supravieţuire era un transplant de inimă.
Medicii de la spitalul din Mestre (provincia Veneţia) au chemat un cardiochirurg din Padova. Acesta a refuzat, însă, transplantul, scriind în fişa medicală că românul trebuie transferat în ţara sa de origine „pentru continuarea tratamentului şi pentru a fi pus pe o listă de aşteptare în vederea efectuării transplantului”.
Medicii veneţieni susţin chiar că au fost şocaţi să îşi audă colegul răstindu-se la ei, reproşându-le faptul că vor să îi dea românului inima unui italian. „Inimile italienilor trebuie date italienilor”, ar fi spus chirurgul din Padova. Giampetro Rupolo, directorul medical al spitalului din Padova, a declarat că au fost urmate toate protocoalele medicale şi că, în conformitate cu legislaţia locală (din Nordul Italiei), având în vedere penuria de organe tragică, atunci când un pacient străin nu se află în listele naţionale de aşteptare pentru un transplant, poate fi transferat în ţara de origine, dacă acolo există un centru de transplant.
Problema este însă, aşa cum subliniează jurnaliştii italieni, că transferul se poate face doar într-un caz care nu este urgent. Or, conform medicilor veneţieni, lupta pentru salvarea vieţii lui G.N. se desfăşura contratimp, acesta fiind ţinut în viaţă doar cu ajutorul unei inimi artificiale (aparat circulator extern). Transferul în România nu se putea face decât cu un avion special, pe care prefectura din Padova a refuzat să îl pună la dispoziţie, tocmai fiindcă pacientul putea fi operat în Italia. Prin urmare, medicii din Mestre au transferat pacientul la Udinese, la spitalul Santa Maria della Misericordia. Aici, românul a fost operat, marţi (la nouă zile de la data examinării de către chirurgul din Padova), de o echipă condusă de profesorul Ugolino Livi şi în scurt timp se va putea întoarce în România pe picioarele lui.
Conducerea spitalului din Mestre a scris o scrisoare de protest pe un ton indignat spitalului din Padova, arătând că viaţa pacientului român a fost pusă în pericol. Astfel, cazul a generat o dispută între Autoritatea de Sănătate din Padova şi Societatea 12 din Veneţia, întrucât este vorba de o persoană (marinarul român) angajată cu forme legale şi pentru care contribuţiile de sănătate către statul italian erau plătite la zi de armatorul italian.
În dispută s-au impicat şi politicienii, un reprezentant al Partidului Democrat solicitând explicaţii din partea consilierului regional pentru sănătate şi a altor oficiali cu atribuţii în domeniu şi chiar discutarea problemei, în detaliu, la reuniunea Consiliului regional pentru Sănătate din data de 30 august, pentru a se determina dacă este real criteriul conform căruia organele donate de italieni să fie transplantate compatrioţilor."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu